Konstnär: Anders ÄngsvikMedia: Fotografi

Gröngöling av Anders Ängsvik

Från Anders Ängsvik projekt som han visade på Riche, ”Overkill”, han fick genom denna utställning bidrag till att göra en bok runt detta projekt ”Roadkill” som blivit hyllad som en av 2020´s vackraste böcker.

I Project Overkill går konstnären Anders Ängsvik in i rollen som naturfotograf, men söker sig paradoxalt nog till en plats som skär genom naturen: bilvägarna. De ses inte som natur men är inte heller dess motsats. Sedan 2006 har Ängsvik fotograferat ett hundratal djur, döda som levande, i sitt undersökande av motorvägen som biotop.

 

Roadkill är baserad på ett urval av åtta fotografier från serien, utspridda genom boken, som plötsliga avbrott på en färd. Fotografierna presenteras i sekvenser med såväl detaljer som bilderna i helhet. Detaljerna från de upp till 212 cm breda fotografierna är återgivna i fullskala.

 

Anders Ängsvik är fotograf och konstnär, född 1961 i Stockholm. Han har studerat på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hans arbete har ställts ut på bland annat Centre Culturel Suédois i Paris, Arbetets museum i Norrköping, Moderna Museet, Nordin Gallery och Centrum för fotografi i Stockholm.

 

Ängsvik är även författare till boken Beckombergalandet (som Anders K. Johansson, Bilda förlag, 1999) där han i text och bild skildrar sin uppväxt i en personalbostad på sjukhusområdet.