Koncept

Hösten 2014 öppnade Luzette på Stockholms Centralstation. Bakom Luzette står Svenska Brasserier, som även driver Stockholmsrestaurangerna Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo, Ulriksdals Värdshus, Emmer och Aira.

Luzette ligger i en fantastisk lokal med högt i tak och fin genomströmning av ljus. Ett modernt brasserie med inspiration från klassiska restauranger i äldre centralstationer. I likhet med dessa restauranger har vi velat skapa en härlig miljö som ger tillfälle till avkoppling och en känsla av lyx, i en annars väldigt aktiv omgivning.

Luzette har 120 sittplatser fördelat på en matsal, en bar för snabbare förtäring, en uteservering på Vasagatan och en servering i Centralhallen.

KÖK OCH MENY

Centralt i köket har ett rôtisserie placerats, som blir en självklar del av inredningen och för kockarna ett fantastiskt redskap att tillaga mat i. Rätterna från rôtisseriet utgör hjärtat i menyn som även innehåller internationella klassiker blandade med nyheter.

INREDNING

Lokalen från 1871 är kulturmärkt. Väggar och golv har behållits intakta från den ursprungliga stationslokalen och Jonas Bohlin har inrett med främst svenska material; kalkstensplattor, granit, kakel, mässing, marmor och trädetaljer.

NAMNET

Namnet Luzette kommer från ordet luz som betyder ljus, något som representeras av den fina genomströmningen av ljus i lokalen. Namnet inspirerades av den takbelysning som Peter Behrens formgav på 1920-talet och som hängde på Stockholms Centralstation. En modernare variant av lampan hänger där än idag och lampan återfinns på plats i vår matsal, sida vid sida med Jonas Bohlins fantastiska lampor.