Luzettes resa genom Frankrike

 

Reschema för 2019

Perigord 13-14 feb 2019
Loire 3 – 4 april 2019
Provence 22-23 maj 2019

Höst 2019


Martinique

Baskien

Lyon

Bordeaux

2020

Île de France och Korsika

Resans koncept

Under två års tid kommer vi att besöka tolv franska regioner med rika mat- och vintraditioner. Inför varje nytt stopp bjuder Luzette in kunniga vänner från regionen och andra finsmakare som vurmar för det franska köket.

– Det franska köket har så mycket att erbjuda att vi tycker att det behövs två år med tolv olika stopp för att hinna med att visa upp de regionala matskatterna som finns. De som leder oss genom resan är matkonnässören Pelle Sturén och Frankrikekännaren Per Nordlind. Det känns fantastiskt att få hjälp av så kunniga personer, säger Björn Wallentin restaurangchef på Luzette.

Hela resan går från Alsace i norr ända till ön Korsika i söder. Menyn specialkomponeras för varje region och väl valda viner utses av gästande vinexperter.

– Att vi börjar i Alsace beror nog på att vi båda längtat så efter bra kokt, tysk, sparris. Vi kommer att följa råvarorna i säsong under hela vår långa resa, säger Per Nordlind och Pelle Sturén.

 

Första stoppet gjordes i Alsace

Vårt första stopp blev Alsace i nordöstra Frankrike 25-26 april. En region med turbulent historia som tillhört både Tyskland och Frankrike. Mattraditionerna är formade därefter och vi hittade både sparris, Choucroute Alsacienne Garnie och för den våghalsiga, även den franska pizzan Tarte Flambée, på menyn. Rätterna matchades utmärkt till Riesling och vinerna för kvällen kom bland annat från det välkända vinhuset Trimbach vars historia går ända tillbaka till 1626, i Riquewihr. Gästerna vägleddes i matsalen och i Alsace-baren av vinprofilerna Bengt-Göran Kronstam och Mats Hanzon, som bland annat serverade 2008 Riesling Cuvée Frédéric Emile på magnum och 2015 Pinot Noir Réservé.

Den tidigare köksmästaren på Den Gyldene Freden, Ulf Kappen, var också på plats och passade på att förklara hur man kokar sparris på riktigt och erbjöd tillsammans med vår kökschef Roger Johnsson flertalet rätter av denna läckra primör.

Ett stopp till gjordes i Normandie 5 och 6 september 2018

Ännu ett stopp till gjordes i Bretagne 17 och 18 oktober 2018

Tredje och sista stoppet för året blev Bourgogne 28-29 november 2018