Luzettes resa genom Frankrike – Normandie 5 och 6 september

Vi reser vidare mot Normandie 5-6 september

Nu beger vi oss mot nästa resmål, från Alsace i nordöstra Frankrike till Normandie i den nordvästra delen, beläget vid Engelska kanalen. Om Alsace kantades av duster med tyskarna så hade fransmännen i den här delen snarare problem med vikingar på 900-talet (nordmän blev tillslut Normandie) och engelsmän under det hundraåriga kriget. Historiens vingslag känns dock tydligt i hela Normandie sedan landstigningen av de allierade år 1944, även känd som D-dagen. 

Historien innefattar även goda mat- och dryckestraditioner vilket gjort regionen till ett turistmecka. Till skillnad från övriga Frankrike lyser vingårdarna med sin frånvaro vilket är till fördel för äppelbrännvinet calvados. I regionen, även kallat Äppelriket, står ståtliga äppelträd som ger invånarna den godaste av cider. Just cider och calvados, eller varför inte cider spetsad med calvados, kommer vi att fokusera på under vår nästa resa. Utöver god dryck går det knappast att undvika att avnjuta en bit ost. Det finns fyra ostar som är alldeles särskilt kända: Camembert, hjärtformande Neufchatêl, fyrkantiga Pont-l’Évêque samt gul- eller orangefärgade och runda Livarot. 

Vi ser mycket fram emot vårt nästa stopp då vi även har bjudit in flertalet vänner. Anders Tronje från Tysta Mari kommer sköta ostbuffén och även rulla en vagn i matsalen, Kajsa Leander från Berga Bruk har med sig massor av saftiga äpplen. Äpplen kommer även att serveras som tillbehör till varmrätterna och även i form av goda desserter. Anrika Calvados Boulard, framgångsrikt familjeföretag sedan 1825, kommer också finnas representerat. Med oss finns även våra egna mat- och dryckesexperter Per Nordlind och Pelle Sturén samt speciellt inbjudna vänner.

Mer information kommer gällande menyn som vår köksmästare Roger Johnsson tar fram speciellt för våra dagar.

Viktiga datum:

Normandie 5-6 sep
Bretagne 17-18 okt
Bourgogne 28-29 nov

 

Läs mer om resans koncept