Vinnare av Guldstolen 2016

 

Jonas Bohlin och Kalle Dinell belönades med Sveriges Arkitekters inredningspris – Guldstolen 2016 för sitt arbete med Luzette. 

Nomineringen löd:

Med Luzette har Centralstationen i Stockholm fått något den länge saknat. På järnvägsstationen, en plats vi anländer till och reser ifrån men sällan har anledning att uppehålla oss, samsas avskedets och återseendets känsloyttringar med kommersialism. Mellan dessa motpoler mitt i all flyktighet finns nu, tack vare Luzettes ankomst, en plats som gör anspråk på permanens.
Stationens gängse restaurangutbud är snabbmatskedjornas – vad de serverar liksom miljöerna det görs i bär de kortsiktiga trendernas alla kännetecken. I kontrast till detta utstrålar Luzette – med delarna restaurang, bar, take away-butik, bageri och kök – den självklarhet och tidlöshet som kommer av att dess arkitekt har en erfarenhet och lyhördhet för uppdraget och miljön som gör att han både är i fas med sin samtid och bidrar till att forma den.

Juryns omdöme:

Ett vällagt pussel där delarna bildar en sammanhållen helhet som bär arkitektens välkända signatur. Med avstamp i klassisk restaurang- och caféestetik har de enskilda delarna, tack vare omsorg om detaljerna, tillåtits blomma ut. Arkitekten visar en osvikliga förmåga att finna nya grepp och lösningar som inte följer inredningsarkitekturens kortsiktiga trender utan snarare bidrar till att staka ut en ny riktning för disciplinen.

Läs mer om priset.